Perfectionisme

Psycholoog Groningen bij perfectionisme

Therapie bij perfectionisme

Een bepaalde mate van perfectionisme is niet verkeerd. Het levert ons bijvoorbeeld op dat we onze kwaliteiten ontwikkelen, dat we streven naar het hoogst haalbare, dat we voor onze prestaties meer kans op waardering krijgen etc. Maar als we té perfectionistisch zijn, kan dat behoorlijk tegen ons gaan werken.


Perfectionisme

Faalangst, verwachtingen en (te) hoge doelen

Hoe herken je wanneer jouw perfectionisme té ver gaat en tegen je werkt?
Aan verschillende dingen:

Faalangst
Je kunt bijvoorbeeld faalangstig worden: wat als je je opgestelde doel niet bereikt? Als je dit oplost door nog meer je best te doen, kun je stress, slapeloosheid, fysieke spanningsklachten, vermoeidheid en zelfs uiteindelijk een burn-out krijgen.

Verwachtingen van anderen
Je kunt, soms zonder dat je het zelf door hebt, je perfectionisme op anderen willen overbrengen en dus van hen verwachten dat zij ook zo in het leven staan. Die verwachting kan zelfs een eis worden: de ander moet aan jouw normen voldoen en jouw doelen willen halen. Je bent ontevreden over het gedrag van de ander, hebt kritiek op de ander en raakt gefrustreerd. Daarmee kunnen je relaties flink onder spanning komen te staan.

(Te) Hoge doelen opleggen
Je kunt jezelf te veel en te hoge doelen opleggen, die je ontmoedigen waardoor je in plaats van je best te doen, passief wordt. Teleurstelling, onzekerheid, kwetsbaarheid en isolement kunnen hiervan het gevolg zijn.

Jouw grens vinden

Als jij een neiging tot perfectionisme hebt, dan dien je voor jezelf uit te maken wat voor jou de grens is tussen perfectionistisch en té perfectionistisch. Het is regelmatig zo dat als iemand een neiging heeft tot té perfectionistisch zijn, dat hij of zij hier vaker dan één keer in het leven bij stil mag staan en mag onderzoeken.

Het leven dwingt je dan feitelijk om je aannames te herzien. Blijf je zelfonderzoek ontwijken, dan blijf je jezelf tegenkomen. Begeleiding bij het vinden van een optimale balans hierin kan pijnlijke kwesties voorkomen en/of verzachten.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem gerust even contact met mij op.

Josienna Davidse
Geregistreerd bij BATC

Neem contact op


Psycholoog Groningen Ervaringen van cliënten
Josienna gaat kundig en met humor te werk wat mij een gevoel van vertrouwen geeft ...
psycholoog groningen Psycholoog Groningen
wordt gewaardeerd met 4.8 uit 5 sterren op basis van 6 reviews
Ik ben aangesloten bij:

batc
psycholoog groningen Psycholoog Groningen
Waterland 90
9734 BK Groningen
Route naar mijn praktijk
Top