Communicatie

Psycholoog Groningen bij communicatieproblemen

Communicatiepatronen

Het is zonde als we elkaar door bepaalde communicatiepatronen niet kunnen verstaan en te maken krijgen met misverstanden. Bij voortzetting, draait het dan al snel uit op emotionele reacties zoals je onbegrepen, niet gehoord en gezien voelen.

Nog spijtiger is het als een relatie of vriendschap strandt door communicatiepatronen. Meestal voelen we ons machteloos: we bedoelen het vaak goed, we doen ons best, we proberen jarenlang de hoop en moed erin te houden, maar hebben niet door dat we in onze manier van communiceren het onmogelijk maken om onszelf en de ander recht te doen.


Communicatieproblemen

De rol van communicatie

Gedurende mijn werk ben ik mij meer en meer gaan interesseren voor de rol van communicatie. Ik ben overtuigd geraakt hoe belangrijk het is om allereerst helder met jezelf te kunnen communiceren. Zonder een afgestemde innerlijke communicatie is helder communiceren met de ander niet mogelijk. Daarnaast ben ik gaan inzien hoe belangrijk het is dat je ook het ‘ontvangen’ van de ander goed beheerst. Dat het niet alleen gaat over het goed uitdrukken van jezelf, maar ook over goed luisteren en interpreteren. We luisteren meesttijds selectief en denken al gauw ‘te weten wat de ander bedoelt’.

Vanuit verbinding met jezelf met de ander communiceren

Het gaat bij helder communiceren er dus niet over dat je veel met mensen praat, dat je een rijke woordenschat hebt, dat je mondig bent, alles open en bloot op tafel legt. Nee, het gaat er om dat je vanuit verbinding met jezelf met de ander(en) communiceert. Open én duidelijk. Waarbij je de verbinding met de ander zoekt en werkelijk openstaat voor hem/haar.

Ik ben hierbij geïnspireerd door onder anderen Marcel Roosenberg, schrijver van het boek Geweldloze Communicatie (ook wel aandachtige communicatie genoemd). Ik raad het dan ook iedereen aan die meer over communicatie te weten wil komen.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem gerust even contact met mij op.

Josienna Davidse
Geregistreerd bij BATC

Neem contact op


Psycholoog Groningen Ervaringen van cliënten
Josienna gaat kundig en met humor te werk wat mij een gevoel van vertrouwen geeft ...
psycholoog groningen Psycholoog Groningen
wordt gewaardeerd met 4.8 uit 5 sterren op basis van 6 reviews
Ik ben aangesloten bij:

batc
psycholoog groningen Psycholoog Groningen
Waterland 90
9734 BK Groningen
Route naar mijn praktijk
Top