Burnout therapie
Er zijn nog maar weinig mensen in Nederland die nooit tegen een (bijna) burnout aangelopen zijn. Burnout is een begrip dat je kunt omschrijven als het gevoel opgebrand te zijn, weinig tot geen energie hebben, niet gemotiveerd zijn, niet optimaal kunnen genieten en/of concentratie verlies hebben.
Verondersteld wordt dat een burnout kan ontstaan na langdurige blootstelling aan een te grote hoeveelheid stress op het werk. Twee factoren zijn daarbij belangrijk:
- Chronisch te veel inspanning hebben geleverd door bijvoorbeeld te hard te hebben gewerkt.
- Tussentijds te weinig tijd voor herstel te hebben genomen.
Factoren die bijdragen tot een burnout
Als de werknemer daarbij eigenschappen bezit als overmatige plichtsgetrouwheid, groot gevoel van verantwoordelijkheid, perfectionisme of angst voor baanverlies dan loopt iemand relatief meer risico tot het ontwikkelen van een burnout.
Laatstgenoemde eigenschappen maken vaak ook dat iemand, kijkende voor de lange termijn, er goed aan doet om begeleiding te vragen bij een (dreigende) burnout. Eigenschappen als perfectionisme, verantwoordelijkheidsgevoel zijn namelijk vaak zo hardnekkig dat consequent bewaking door een ander van ‘let op’ vaak zeer behulpzaam kan zijn.
“Let op” betekent overigens niet passief worden: het betekent wel om met een andere houding in het werk te gaan staan.
Heb jij last van een (dreigende) burnout? Maak een afspraak. Ik help je graag verder!
Josienna Davidse
Geregistreerd bij BATC